Patiënt in regie
Er zijn tegenwoordig veel ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de patiënt steeds meer zelf in regie komt over zijn/haar persoonlijke gezondheidszorg. Zo is er een nieuw zorgstelsel opgezet die ervoor zorgt dat de patiënt steeds bewuster gebruik maakt van zorg. Patiënten hebben te maken met een eigen risico en, in sommige gevallen, een eigen bijdrage. Door het maken van bepaalde keuzes, merken ze dit in hun eigen portemonnee. Dit is een van de redenen dat patiënten meer regie willen hebben over hun persoonlijke gezondheidszorg.
Verschillende instanties hebben dan ook eigen portalen gelanceerd, waardoor patiënten meer inzicht krijgen. Een patiënt kan te maken hebben met één of meerdere ziekenhuisportalen, huisartsportalen, verzekeringsprotalen en nog veel meer soorten portalen. Een mooie ontwikkeling, maar inmiddels bestaan er zo veel portalen, dat het voor de patiënt niet meer overzichtelijk is. En dat is juist wat de patiënt wil.
Er zijn verschillende ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de patiënt steeds meer de regie in eigen handen heeft. Dit zijn onder andere:
PGO
Een recente ontwikkeling die ervoor zorgt dat de patiënt zijn/haar regie terugkrijgt, is de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Dit is één omgeving die de informatie van alle portalen bij elkaar brengt, waardoor er weer overzicht ontstaat.
E-health
De druk op de zorg is toegenomen en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van zorg op afstand. Twee belangrijke redenen waarom er een verschuiving van fysieke contacten naar digitale zorg bestaat. Zo kan een patiënt tegenwoordig zelf thuis metingen doen en de resultaten hiervan communiceren met de zorginstelling. Andere voorbeelden zijn beeldbellen, e-consulten, apps en portalen, ontwikkelingen die vallen onder de noemer e-health. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat patiënten minder vaak naar een zorginstelling hoeven te komen of deze eerder kunnen verlaten.
VIPP
Vanuit de overheid zijn er stimuleringsprogramma’s die e-health promoten. Een van deze programma’s heet VIPP (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Dit programma stimuleert zowel gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en de patiënt als tussen zorginstellingen onderling.
Het voordeel van gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen onderling is dat de zorgverlener sneller over de juiste gegevens van een patiënt beschikt, én zo nog betere zorg kan leveren. Daarnaast geeft het de zorgverlener de mogelijkheid om zich beter voor te bereiden op bijvoorbeeld een spreekuur. Daarbij komt dat een patiënt niet bij elke zorginstelling hetzelfde verhaal opnieuw hoeft te vertellen.