GGZ

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) richt zich op het voorkomen, behandelen en genezen van psychische aandoeningen. De GGZ heeft als doel om mensen met een psychische aandoening weer deel te laten nemen aan de samenleving. Ruim 40% van de Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met problemen van psychische aard. Binnen Nederland staat deze sector onder grote druk. De vraag naar GGZ is groot, wordt complexer en groeit sneller dan de sector aankan. Ook in deze sector komt de regie meer bij de patiënten te liggen. Innovatieve en digitale toepassingen zijn nodig om aan deze vraag te blijven voldoen.

ICT is onmisbaar geworden voor elke zorgprofessional. De GGZ is dan ook geruime tijd bezig met het inbedden van ICT in hun werkprocessen. In een aantal gevallen heeft dit geleid tot een (te) versnipperd ICT-landschap. De digitale strategie die gebaseerd is op de visie van de organisatie krijgt een meer prominente rol in de keuze en uitvoering van projecten.

De veelheid aan digitale ontwikkelingen vraagt om een duidelijke strategie en roadmap, een veranderkundige aanpak en resultaatgericht projectsturen. Wij staan u graag met raad en daad bij in de verdere digitalisering. Hier zetten wij onze kennis en expertise van het Microsoft productportfolio in. Dynamics4Healthcare adviseert u graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meegaan met de digitale transformatie is een belangrijk onderwerp binnen de GGZ. De volgende stappen in deze transformatie leggen onder andere de focus op:

Digitale zorg

Virtuele behandelsessies via videoconsult, apps, sites en portalen, een kleine greep vallend onder de noemer digitale zorg. Er bestaat een verschuiving van fysieke contacten naar digitale zorg. Zo kunnen behandelsessies met cliënten in hun eigen vertrouwde omgeving plaatsvinden. Hierdoor is de cliënt ontspannen en wordt de kern van het probleem eerder achterhaald. Door de inzet van e-health worden behandelingen efficiënter en daarmee (mogelijk) korter.

“Virtuele behandelsessies via videoconsult middels Microsoft Teams vanuit de vertrouwde omgeving voor zowel zorgprofessional als patiënt.”

Elektronische gegevensuitwisseling

De regeling Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional Geestelijke Gezondheidszorg, afgekort VIPP GGZ, stimuleert de uitwisseling van gegevens tussen cliënt en zorgprofessionals, maar ook zorgprofessionals onderling. Deze regeling draagt bij aan het vergroten van de regie van de patiënt, het verkorten van wachttijden en het reduceren van administratieve lasten. Daarnaast geeft het een impuls aan sector-overstijgende samenwerkingen.

Het ontsluiten van gegevens uit bestaande ECD-systemen of het koppelen van deze systemen met PGO’s is soms lastig of niet mogelijk. Een generieke tussenlaag (middleware) kan hiervoor de uitkomst bieden.

“Wissel eenvoudig gegevens uit in de standaardindeling HL7 FHIR vanuit Microsoft Cloud for Healthcare.”

Digitale werkplek

Door een combinatie van ISO- en NEN-gecertificeerde Microsoft Office 365 Security & Compliance, single sign-on en multifactor-authenticatie wordt alle data veilig en compliant opgeslagen in de cloud. Via een digitale werkplek kan er altijd en overal gewerkt worden, waarbij privacy gewaarborgd wordt. Deze werkplek is aangepast op basis van de behoeften van de afdelingen, teams én eindgebruikers.

"Een toekomstbestendig platform dat gemakkelijk te koppelen is aan patiënt gerelateerde applicaties, die de daarvoor benodigde veiligheid en privacy aanbiedt."

Procesondersteuning op maat

Binnen GGZ-instellingen worden veel processen handmatig, complex of met veel papierwerk uitgevoerd. Dit zorgt voor uitdagingen in het zorgproces die het moeilijk maken om efficiënt en effectief (samen) te werken. Met het Power Platform bouw je door middel van Power Apps eenvoudig en binnen enkele uren proces-ondersteunende applicaties. Applicaties die middels een koppeling (API) voorzien in de data-uitwisseling met het bronsysteem, zoals het ECD- of ERP-systeem.