Blog

Hoe kan zorg gerelateerde data nieuwe inzichten verschaffen

door het gebruik van Power BI

Elk jaar produceren alle ziekenhuizen in Nederland samen ongeveer 2 petabyte (oftewel 2 miljoen gigabytes) aan zorg gerelateerde data. Deze immense datastroom, ijverig verzameld door onze zorgprofessionals, vertegenwoordigt bijna de helft van hun dagelijkse werklast, met ongeveer 40% besteed aan administratieve taken. Toch wordt er van deze data relatief weinig gebruik gemaakt, een opvallende observatie gezien de uitdagingen waarmee de zorgsector geconfronteerd wordt: vergrijzing, personeelstekorten, en hoge kosten.

Data in de zorg

De uitdagingen in het effectief benutten van zorgdata zijn talrijk, wat verklaart waarom niet elk ziekenhuis hierin slaagt. Allereerst is er de kwestie van gefragmenteerde data, verdeeld over verschillende systemen die geïntegreerd moeten worden. Daarnaast worstelen ziekenhuizen met inconsistenties in dataregistratie, waarbij dataformaten variëren tussen afdelingen. Bovendien zijn sommige dataleveranciers terughoudend met het delen van informatie. Echter, met de invoering van de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), die vanaf 1 juli 2023 geldt, is er hoop op verandering. Deze wet verplicht zorgaanbieders om zorggegevens elektronisch uit te wisselen, wat essentieel is voor het verbeteren van de interoperabiliteit en efficiëntie binnen de zorgsector. De realiteit is dat ziekenhuizen vaak al overbelast zijn, waardoor de drempel om een omvangrijk project te starten om deze problemen aan te pakken, hoog is.

Power BI: een schaalbare oplossing

Gelukkig bestaat er een oplossing om op een eenvoudige en schaalbare manier te beginnen met het slimmer gebruiken van data: Power BI. Deze tool, alom bekend en gewaardeerd onder financiële professionals, is meer dan slechts een zakelijke toepassing en wordt steeds vaker ingezet in de zorg. Het is een geavanceerde suite van software services, apps en connectoren, ontworpen om databronnen te transformeren in samenhangende, visueel aantrekkelijke en interactieve inzichten.

Power BI is makkelijk aan te leren, waardoor er snel prototypes ontwikkeld kunnen worden door of samen met mensen die dicht bij de zorg staan. Power BI is schaalbaar, dat betekend dat je het kunt gebruiken om de beddenbezetting bij te houden, maar ook om een landelijke database van operatie uitkomsten aan de hand van genetische profielen te analyseren. Power BI maakt gemakkelijk verbinding met bestaande databronnen, en heeft daar heel veel kant en klaar oplossingen voor die je zo kunt gebruiken zonder dat je allerlei moeilijke code hoeft te schrijven.  Power BI sluit goed aan bij het office pakket en de kans is groot dat jouw zorginstelling of ziekenhuis al licenties in huis heeft.

Goed, er is dus veel data, en hoewel dat uitdagingen met zich meebrengt kan Power BI een oplossing bieden. Waar zou je het vervolgens voor kunnen inzetten?

 

Dashboards

Met Power BI kunnen zorgprofessionals efficiënter werken door directe toegang tot belangrijke patiëntgegevens te bieden, waardoor het aantal benodigde klikken vermindert en tijd wordt bespaard. Dit leidt tot een gestroomlijnd dashboard waarop snel en gemakkelijk overzichtelijke informatie over patiënten te vinden is. Zonder dat je 7 applicaties open moet hebben.

Behandeluitkomsten
Power BI stelt zorginstellingen in staat om de kwaliteit van behandelingen te analyseren en te verbeteren door het verzamelen en visualiseren van gegevens zoals Patient Reported Outcome Measures (PROMs). Dit helpt bij het identificeren van effectieve behandelmethoden en verbetert de patiëntervaring.

Samenwerken met andere zorgprofessionals
De inzet van Power BI verbeterd de samenwerking tussen verschillende zorgspecialisten, zowel binnen als tussen instellingen. Het deelt cruciale patiëntinformatie op een veilige en efficiënte manier, wat de coördinatie van zorg verbetert en administratieve rompslomp vermindert.

Inzicht in productie
Power BI biedt diepgaande inzichten in de productiviteit binnen de zorgsector, waarbij het een brug slaat tussen behandelaren en de administratie. Het helpt bij het analyseren van belangrijke productie-indicatoren zoals het aantal polibezoeken, nieuwe patiënten, wachtlijsten, telefonische consultaties, verrichtingen en diagnoses per vakgroep, wat bijdraagt aan betere resource planning en patiëntenzorg.

Bent u geïnteresseerd in het implementeren van Power BI-oplossingen in uw zorginstelling? Schakel ons in. Ons team combineert technische expertise met een diepgaande kennis van zorgarchitectuur, waardoor wij samen met zorgprofessionals kunnen kijken naar de beste manieren om hun werkprocessen te optimaliseren en meer uit hun data te halen.

Bij Dynamics4Healthcare begrijpen we de unieke uitdagingen en mogelijkheden in de zorgsector. Laten we samen kijken welke kansen uw zorgorganisatie kan benutten en neem contact met ons op via e-mail: [email protected] of telefonisch via +31 85 3038660.